5. fejezet: New Orleans

 

(…) Természetesen nehéz pontosan azonosítani azt a területet, ahol a jazz kialakult, ám New Orleans Storyville nevű városrésze minden bizonnyal nagy szerepet játszott benne. A leírások szerint a kerület egy Sidney Story nevű városi hivatalnokról kapta a nevét, aki 1897-ben törvényesítette, hogy csak ebben a városrészben üzemelhettek bordélyházak. Storyville tehát a város szórakoztató, úgynevezett „vörös lámpás” negyede lett. Vendéglők, lokálok, kabarék, cirkuszok, zenés-táncos varieték váltották egymást.
                                               
Pops Foster egy remek nagybőgős többször írt és beszélt New Orleans-ról, ahol született és ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte. A Storyville-el kapcsolatban a következőket mondta:

Azután, hogy eljöttem New Orleans-ból sokan kérdezték tőlem, hogy milyen volt Storyville-ben élni. Ilyenkor mindig elmondtam, hogy Storyville olyan volt, mint egy kisváros, ahol sokfelé lehetett játszani. Egyébre nem emlékszem. Sokan kíváncsiskodnak, hogy mik történtek a vörös lámpás kerületben, de én nem tudok mást mondani, mint, hogy nekünk az a hely egyszerűen a „Kerület” (District) volt. 

Foster arról is beszélt, hogy kezdetben a jazzbandák nem nagyon játszottak a „Kerületben”. Inkább (többnyire engedéllyel nem rendelkező) zongoristák kaptak állást a különböző szórakozóhelyeken, főleg a piros lámpás házakban.

                           
A városban sorra alakultak meg a különböző nációjú- és érdeklődésű embereket tömörítő klubok és szervezetek, New Orleans szinte a klubok városává vált. Működtek társadalmi és sportklubok, kulturális és táncklubok, hagyományőrző egyesületek. A klubok rendezvényeket tartottak, és ilyen alkalmakkor felvonultak az utcákon, tagjai zenéltek, táncoltak, népviseletbe öltöztek, ami a várost fantasztikusan sokszínűvé és szórakoztatóvá tette.