15. fejezet: A jazz-rock és a crossover

 

(...) A 70-es évek elejére kiderült, hogy a fiatalok nagy kalandja véget ért. A rock-ban kifulladt a remény-romantika, semmivé foszlottak a radikális eszmék.

A változás a rock felől a jazz felé:
A zene megújulása két helyen szinte egyszerre kezdődött meg. Az immár rock nagyhatalommá vált Angliában és a jazz őshazájában az Amerikai Egyesült Államokban. Míg a jazzmuzsikusok úgy érezték, hogy a kor által jobban elfogadott rock felé kell nyitniuk, beépítve a zenekarokba az elektronika vívmányaként használt elektromos hangszereket, ugyanakkor a rock zenészek a zeneileg igényesebb jazz irányába kísérleteztek. Így jött létre egy érdekes zenei házasság: a jazz és a rock fúziója.
A jazz hatására a rockzenében több jellemző változás következett be.

  • a darabok hosszúsága növekedett, nem ritkán 6-8 perces számok jöttek létre,
  • az akkordok és a harmóniák komplexebbé váltak, mint a tradicionális rock and roll-ban,
  • megjelentek a jazz hatását tükröző improvizációk, melyek nem csupán a dallam megismétléséből álltak,
  • a melódiák bonyolultabbak, összetettebbek lettek, mint korábban voltak,
  • a dobjáték keményebb és kifejezőbb lett,
  • a basszusjáték – a dobhoz hasonlóan – kemény lett, és már nem csak a „sétáló basszust” játszották a zenészek,
  • az addigiaknál jóval nagyobb szerephez jutottak a fúvósok, 

A rockzene átalakulásának egyik kiindulópontja Anglia volt.    
Az ötvenes évek végén Angliában még táncoltak a jazzre, és nem csak a hagyományos, New Orleans-i jazzt játszó klubokban, hanem a bebop-ot és cool-t játszó modern együttesek zenéjére is. Az egyetemi bulikon élő zene volt, általában jazz, és arra táncoltak a diákok még a rock and roll fénykorában is. Sokan azok közül, akik nem beatzenészek, hanem úgynevezett progresszív rock-zenészek lettek, eredetileg jazz-zenészként kezdték pályafutásukat, de abból, a beat majd a rock-hullám csúcsán egyszerűen nem tudtak megélni. Ilyen muzsikus volt az altszaxofonos és billentyűs Graham Bond. Ő tekinthető az angol progresszív rock, illetve a jazz-rock irányzat ősatyjának. A hatvanas évek elején azonban még igazi autentikus, romlatlan modern jazzt játszott. (…)